Hoe zorg jij ervoor dat het nieuwe jaar een zakelijk succes gaat worden?

 

Nog een paar weken en dan zit het jaar er alweer op! Bijna niet te geloven hoe snel de tijd vliegt, maar dat roep ik elk jaar. Bij zo’n jaareinde hoort natuurlijk een terugblik. En weet jij eigenlijk al wat je komend jaar gaat doen om er het succesvol te maken op zakelijk gebied?
Heb je al nagedacht over je doelen? Als ondernemer hebben we allemaal -ooit- een ondernemingsplan geschreven met daarin een missie, een doel. Nu is het juiste moment om dat weer eens terug te lezen en te kijken of je nog op de goede weg zit. Wie weet ben je afgedwaald en moet je komend jaar weer vol gaan focussen op hetgeen waarvoor je ooit bent gaan ondernemen….

 

Doelen

Met een nieuw jaar voor de boeg, kun je zelf ook weer fris van start. Welke klanten wil je komend jaar binnenhalen of juist behouden? Hoeveel nieuwe trainingen wil je gaan geven, welk product of dienst kun je toevoegen aan je assortiment, wil je meer gaan verdienen en hoeveel dan precies? Maar ook minstens zo belangrijk; hoe ga je jezelf stimuleren en motiveren om die doelen ook echt te realiseren? Van welke evenementen of maandelijkse bijeenkomsten krijg je inspiratie en ga je net weer even wat harder lopen? En mijn favoriet: vakantie, wanneer heb je tijd nodig voor ontspanning en rust? Wie wil er nou niet met een lekker wijntje op een zonnig terrasje denken aan wat je allemaal al hebt bereikt. Heel veel vragen die je jezelf zo nu en dan kunt en moet stellen. En natuurlijk een stapje verder; ga er mee aan de slag en maak het concreet!

 

Jaarplanning

Mijn tip is dan ook om een jaarplanning te maken én bij te houden. Het hoeft helemaal niet fancy te zijn, gewoon in Excel werkt al prima. Zo creëer je overzicht in die wir war van dagelijkse to do’s en houd jij als ondernemer zelf de juiste koers. Je kunt per kwartaal bekijken wat je moet gaan doen om je doelen te halen en succesvol te zijn. Knip het op in stukjes, dan blijft het klein en behapbaar. Per maand kun je dan aan de slag gaan. Alleen of met iemand die je af en toe een duwtje in de juiste richting geeft. Mocht je een voorbeeld jaarplanning willen ontvangen, mail me dan, ik deel mijn template graag met je. Voor nu, wens ik je alvast veel succes en structuur; overzicht voor het nieuwe jaar! In mijn volgende blog deel ik weer een praktische tip of tool met je waar ik vaak mee werk óf die ik tegenkom bij mijn dagelijkse werkzaamheden als Virtual Assistant bij Sparkle virtual office support.

Photocredits: Eric Rothermel via unsplash.com